Pomoć EBRD traži 13 opština

Bez autora
Nov 23 2010

Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD saopštila je da joj se 13 crnogorskih opština obratilo zahtijevajući pomoć za formiranje lokalnog registra malih vodotoka i hidroelektrana. Glavni cilj projekta bi bila priprema registra potencijalnih vodotoka i malih hidrocentrala za teritorije opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Žabljak, Pljevlja, Andrijevica, Plav, Rožaje, Šavnik, Plužine, Nikšić i Dainlovgrad. U male hidroelektrane ubrajaju se postrojenja ispod 10 megavata instalisane snage, sa energetskim potencijalom manjim od 15 gigavat sati godišnje. EBRD ističe da je dosad iskorišćeno svega 17 odsto crnogorskog hidropotencijala, uglavnom u velikim centralama. Instalisana snaga postojećih sedam malih hidrocentrala iznosi oko 8,92 megavata, prosječne godišnje proizvodnje 21,4 gigavat sati. Udio malih HE u ukupnoj proizvodnji struje je svega 1,1 odsto. Svjesno neiskorišćenog potencijala, crnogorsko Ministarstvo ekonomije je odlučilo da uvede koncesione aranžmane za gradnju malih HE. U saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom Ministarstvo je obavilo mjerenja na 30 lokacija na vodotocima, dok je mjerenje na još 15 lokacnja u toku.

Pomoć EBRD traži 13 opštinaEvropska banka za obnovu i razvoj EBRD saopštila je da joj se 13 crnogorskih opština obratilo zahtijevajući pomoć za formiranje lokalnog registra malih vodotoka i hidroelektrana.

"Glavni cilj projekta bi bila priprema registra potencijalnih vodotoka i malih hidrocentrala za teritorije opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane, Žabljak, Pljevlja, Andrijevica, Plav, Rožaje, Šavnik, Plužine, Nikšić i Dainlovgrad. U male hidroelektrane ubrajaju se postrojenja ispod 10 megavata instalisane snage, sa energetskim potencijalom manjim od 15 gigavat sati godišnje", precizirano je u saopštenju.

EBRD ističe da je dosad iskorišćeno svega 17 odsto crnogorskog hidropotencijala, uglavnom u velikim centralama.

"Instalisana snaga postojećih sedam malih hidrocentrala iznosi oko 8,92 megavata, prosječne godišnje proizvodnje 21,4 gigavat sati. Udio malih HE u ukupnoj proizvodnji struje je svega 1,1 odsto. Svjesno neiskorišćenog potencijala, crnogorsko Ministarstvo ekonomije je odlučilo da uvede koncesione aranžmane za gradnju malih HE. U saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom Ministarstvo je obavilo mjerenja na 30 lokacija na vodotocima, dok je mjerenje na još 15 lokacnja u toku. Ministarstvo je zaduženo za izdavanje licenci, dok je u odgovornosti opština da daju koncesije za lokacije", navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik